Konflikt na Úrovni: Ministerstvo Financií a Odbory sa Nepohodli na Valorizácii Platov

Ministerstvo financií Slovenskej republiky sa nedohodlo s odborármi na valorizácii platov vo verejnej správe, čo vyvolalo štrajkovú pohotovosť. Odbory požadujú zvýšenie platov o 10 % od septembra a ďalších 10 % od januára budúceho roka.

Náročné Vyjednávania

Ministerstvo financií od začiatku kolektívneho vyjednávania upozorňuje na zlý stav verejných financií. Slovensko čelí najhoršiemu deficitu spomedzi krajín Európskej únie a vysokému nárastu dlhu v období rokov 2020 až 2023. Napriek tomu ministerstvo navrhlo kompromisné riešenie v podobe garantovanej odmeny pre zamestnancov verejnej a štátnej správy vo výške 500 eur v roku 2025 a 1 000 eur v roku 2026.

Nutnosť Konsolidácie

Ministerstvo pripomína, že konsolidácia verejných financií je nevyhnutná a musí dosiahnuť úroveň približne jedného percenta hrubého domáceho produktu ročne, čo tento rok predstavuje 1,4 miliardy eur. Tieto prostriedky by podľa ministerstva pomohli tlmiť dôsledky očakávanej inflácie a udržať sociálny štandard zamestnancov.

Štrajková Pohotovosť

Prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová vyhlásila štrajkovú pohotovosť z dôvodu nedohody na valorizácii platov. Odbory trvajú na zvýšení platov od 1. septembra 2024 o 10 % a od 1. januára 2025 o ďalších 10 %. Ministerstvo financií uviedlo, že rokovania budú pokračovať v druhej polovici augusta.


Odkazy

#ValorizáciaPlatov #MinisterstvoFinancií #Odbory #ŠtrajkováPohotovosť #VerejnáSpráva #Slovensko #FinančnáKonsolidácia #ZvýšeniePlatov #Ekonomika #Vyjednávanie