Zvýšenie dávky v nezamestnanosti: Koľko môžete získať?

Dávka v nezamestnanosti je určená pre tých, ktorí stratili svoje zamestnanie a sú registrovaní na úrade práce. Pomáha pokryť základné životné náklady počas obdobia, kým si nenájdu nové zamestnanie. Od júla 2024 sa maximálna dávka v nezamestnanosti zvýšila o viac ako 124 eur mesačne, čo znamená, že maximálna výška dávky pri 31-dňovom mesiaci môže dosiahnuť až 1 457,50 eur.

Výška dávky v nezamestnanosti sa vypočítava z denného vymeriavacieho základu (DVZ), ktorý predstavuje polovicu priemerného denného zárobku v rozhodujúcom období. Na dávku v nezamestnanosti majú nárok zamestnanci, ktorí sú povinne poistení na základe trvalého pracovného pomeru alebo na základe dohôd o vykonaní práce, pracovnej činnosti alebo sezónnej práci. Živnostníci a iné SZČO musia byť dobrovoľne poistení, aby získali nárok na dávku v nezamestnanosti.

Podmienky na získanie dávky zahŕňajú registráciu na úrade práce, odpracovanie minimálne dvoch rokov v posledných štyroch rokoch a preukázanie obdobia poistenia v nezamestnanosti formulárom PD U1, ak uchádzač pracoval v zahraničí. Tieto opatrenia sú navrhnuté tak, aby poskytovali potrebnú podporu počas obdobia hľadania nového zamestnania.